Una vintena de refugiats podrien arribar a Andorra l'any vinent

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, i el ministre d'Afers Socials, JustÝcia i Interior, Xavier Espot, han explicat els detalls del projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries que en breu entrarÓ a trÓmit parlamentari, aixÝ com els avenšos en el protocol d'entesa que se signarÓ abans de final d'any amb la comunitat de Sant Egidi per tal de fer possible l'acollida d'una vintena de refugiats durant el 2018.

ANA 14 de septiembre de 2017

Una vintena de refugiats podrien arribar a Andorra l'any vinent
Foto: Pixabay.com
El ministre d'Afers Socials, JustÝcia i Interior, Xavier Espot, ha explicat que el projecte de llei aprovat aquesta setmana aporta una soluciˇ temporal a l'acollida de refugiats, i que el Govern es compromet, en un perÝode mÓxim de dos anys, a desenvolupar la futura llei sobre el dret d'asil i a signar el Conveni de Ginebra sobre l'estatut dels refugiats.

AixÝ, la vintena de persones que Andorra ja va anunciar que es comprometria a acollir, a mÚs dels seus familiars, disposaran d'una nova modalitat de permÝs de residŔncia o de residŔncia i treball d'una durada de dos anys, desprÚs dels quals podran prorrogar sis mesos o bÚ acollir-se al dret d'asil que ja s'haurÓ regulat. Les persones que vulguin venir a Andorra hauran de disposar de passaport, document de viatge reconegut internacionalment o expedit per la Creu Roja Internacional. Un cop al paÝs, Immigraciˇ els farÓ un reconeixement mŔdic i els proporcionarÓ tractament oport˙, i el Govern vetllarÓ perquŔ tinguin accÚs als serveis bÓsics i puguin accedir al mˇn laboral. En cas que no puguin treballar, se'ls garantirÓ allotjament i manutenciˇ, aixÝ com l'accÚs a la sanitat, serveis socials i l'educaciˇ a travÚs de les ajudes socials que ja existeixen al paÝs.

El que encara s'ha de concretar mitjanšant el protocol d'entesa sˇn els detalls de com arribaran els refugiats a Andorra. La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha explicat que s'estÓ negociant amb Franša i Espanya per tal que actu´n de pa´sos de trÓnsit, de manera que puguin emetre un visat humanitari que els doni accÚs a l'espai Schengen, que es faria a travÚs d'un corredor humanitari per garantir la seguretat i la legalitat del procÚs.

La comunitat de Sant Egidi serÓ l'encarregada de cercar als camps de refugiats les persones interessades en venir al Principat i tambÚ donaran suport en la seva acollida i integraciˇ. Ubach ha indicat que encara no s'han establert els criteris per fer la selecciˇ, i que tampoc s'ha limitat per nacionalitats. De fet, el projecte de llei preveu que anualment el Govern estableixi el nombre de persones que pot acollir, i alhora que es determini el perfil adequat, donant prioritat a les persones en situació de vulnerabilitat.

A mÚs de comptar amb l'experiŔncia d'aquesta comunitat, un cop a Andorra, cada refugiat haurÓ de tenir un representant com a persona de referŔncia que vetllarÓ pels seus drets i en farÓ un seguiment. Espot ha indicat que estan oberts a qualsevol persona voluntÓria o del teixit associatiu del paÝs que vulgui prendre aquest rol, i que tots ells rebran una formaciˇ.

Per ˙ltim, a diferŔncia de les legislacions en altres pa´sos i a causa de les redu´des dimensions d'Andorra, la llei permetrÓ que els refugiats puguin sortir del territori, tot i que s'haurÓ de treballar amb Franša i Espanya de quina manera es permet aquesta mobilitat.

l Govern ajudarÓ els refugiats a accedir al mercat laboral i, en cas que no puguin treballar, es farÓ cÓrrec del seu allotjament i manutenciˇ, i els garantirÓ l'accÚs a la sanitat i a l'educaciˇ. A diferŔncia d'altres pa´sos, la legislaciˇ andorrana permetrÓ que aquests refugiats tinguin llibertat per sortir del territori.