La unitat d'oncologia realitza 23 primeres visites per cāncer de mama entre el desembre del 2016 i el novembre del 2017

Andorra la Vella.- La unitat d'oncologia del SAAS va realitzar 23 primeres visites per cāncer de mama entre el desembre del 2016 i el novembre del 2017. De fet, el cāncer de pit és el primer que afecta les dones. En termes globals, una de cada vuit dones patirā un cāncer de mama al llarg de la seva vida. Per recaptar fons per ajudar l'Associaciķ andorrana contra el cāncer (Assandca), el Centre de congressos d'Andorra la Vella acollirā la segona ediciķ del concert Mamapop (a Lleida fa quatre anys que se celebra), que tindrā lloc el 10 de marį. El tema d'enguany serā canįons de pelˇlícula, i la recaptaciķ es destinarā a Assandca.

ANA 13 de febrero de 2018

La unitat d'oncologia realitza 23 primeres visites per cāncer de mama entre el desembre del 2016 i el novembre del 2017

Una de cada vuit dones patirā un cāncer de mama al llarg de la seva vida. La incidčncia a Andorra de la malaltia correspon a la mitjana mundial, ja que el tumor de pit és el que més afecta les dones. En el període comprčs entre el desembre del 2016 i el novembre del 2017, 23 persones van ser ateses en una primera consulta per cāncer de mama a la unitat d'oncologia del SAAS. L'Associaciķ andorrana contra el cāncer (Assandca) ajuda les persones que pateixen qualsevol tipus de cāncer, tot i que, com ha reconegut el president de l'entitat, Josep Saravia, les dones sķn les que més demanen un cop de mā, i el cāncer de mama és el primer en el sexe femení.

Per ajudar a la recerca per combatre el cāncer de mama, des de fa quatre anys a Lleida s'organitza el concert Mamapop, que l'any passat també es va celebrar a Andorra. L'organitzaciķ de Mamapop ha presentat aquest dimarts la segona ediciķ del concert al Principat, que tindrā lloc el 10 de marį al Centre de congressos d'Andorra la Vella. La recaptaciķ es destinarā a Assandca, que l'any passat va invertir els 5.000 euros obtinguts de l'espectacle solidari a subvencionar dos mesos i mig de transport sanitari a les persones que necessitaven rebre un tractament oncolōgic fora d'Andorra, ja que el SAAS no disposa de servei de radioterāpia. La primera ediciķ va tenir molt čxit i s'espera tornar a omplir l'aforament del Centre de congressos. Les entrades, a 20 euros, es poden comprar al web www.mamapopandorra.org.

El tema d'enguany del Mamapop Andorra serā 'Hollywood'. Una trentena de músics, dos cantants i un grup de ball pujaran a l'escenari per interpretar canįons mítiques del cinema nord-americā, de pelˇlícules com 'El guardaespatlles', 'Moulin Rouge', 'Pretty Woman' o 'Flashdance'. El director musical del concert, Antoni Tolmos, ha subratllat que tot i ser un espectacle benčfic és de "qualitat". El president del comitč organitzador de Mamapop, Manel Simķn, que va perdre la seva mare per un cāncer de pit que ara es pot curar, ha insistit en la importāncia de la prevenciķ i de la recerca, ja que la mortalitat s'ha reduīt drāsticament. A Lleida, la iniciativa ja ha entregat 65.000 euros per a la investigaciķ.

Projectes d'Assandca

D'altra banda, Saravia ha recordat que el principal projecte d'Assandca és el finanįament del transport sanitari, ja que "encara hi ha molta gent amb problemes econōmics". També ofereix un servei de psicooncologia, que no és gratuīt, ja que el SAAS no disposa de cap professional d'aquestes característiques. L'entitat continua oferint activitats esportives i de ioga per a persones afectades per un cāncer, i acollirā el mes que ve un torneig d'hoquei benčfic. L'associaciķ també facilita pisos tutelats a Barcelona perquč les persones que han de desplaįar-se per rebre radioterāpia tinguin un lloc per quedar-se i evitar els desplaįaments diaris. Amb tot, per allotjar-se en un dels habitatges cal estar acompanyat, perō a Andorra no existeix una llei de l'acompanyament que protegeixi els drets dels familiars que atenen les persones malaltes. Segons Saravia, el grup parlamentari demōcrata ha garantit que en breu tramitaran el text.