Comprovat: Els àrbitres afegeixen més temps quan perden els equips grans

Una investigació universitària confirma el que tots sospitàvem: els àrbitres afegeixen més temps extra quan el que va perdent és l'equip gran.

8 de julio de 2016

Comprovat: Els àrbitres afegeixen més temps quan perden els equips grans
Comprovat: els àrbitres afegeixen més temps quan perden els equips grans.

Després d'analitzar tots els partits de la Lliga durant la temporada 2014-2015, dos experts en ciències de l'esport han trobat que com més gran és la diferència en el marcador, menys temps addicional s'afegeix al final del partit. No obstant això, quan el resultat és més ajustat, els àrbitres tendeixen a concedir més temps afegit si va perdent l'equip de major nivell.

Els investigadors Carlos Lago, de la Universitat de Vigo, i Maite Gómez, de la Universitat Europea de Madrid, han comprovat que els àrbitres afavoreixen els grans equips escurçant el temps afegit quan aquests estan per davant en el marcador . Per contra, si van perdent, allarguen lleugerament el partit, segons publiquen a la revista Perceptual and motor skills.

Per realitzar el treball, els autors s'han basat en les dades dels 380 partits que es van jugar a la Lliga espanyola durant la temporada 2014-2015 . Després, van considerar diverses variables -com la diferència de gols al marcador, el nivell de joc de cada equip, el nombre de targetes vermelles i grogues, les substitucions de jugadors, la mitjana d'assistències i les faltes cometidas- per veure si alguna influïa en la quantitat de temps extra.

Després d'aplicar una tècnica estadística (anomenada regressió lineal, molt utilitzada per detectar relacions entre variables), es va observar que com més gran és la diferència al marcador, menor és el temps addicional que concedeix l'àrbitre. No obstant això, en partits molt ajustats, els col·legiats tendeixen a afegir més segons si l'equip de major nivell va perdent, i menys si va per davant . El nombre de targetes vermelles i faltes també fan augmentar el temps afegit.

" Pot ser que l'habitual queixa dels equips menys poderosos sobre el millor tracte dels àrbitres cap als equips grans tingui sentit ", explica Carlos Llac a Sinc," ja que tendeixen a beneficiar amb les seves decisions als equips millor classificats quan tenen el marcador en contra. a més, aquest avantatge és més gran com més importants sigui la diferència entre els clubs ". A mesura que la desigualtat dels equips es redueix, bé perquè juguen dos grans o dos petits entre si, aquesta tendència estadística desapareix.

BENEFICIS l'EQUIP LOCAL

en estudis anteriors ja s'havia demostrat que la pressió dels espectadors locals també influeix en els àrbitres a l'hora de concedir més o menys temps . En concret, a la Lliga espanyola els col·legiats afegeixen 112 segons més quan l'equip que juga a casa va perdent per un gol que quan va guanyant per la mínima.