El polèmic tatuatge d'un pacient que va plantejar un greu dilema ètic

El pacient va ingressar a l'hospital a la vora de la mort. Un tatuatge en el seu pit amb la frase " No ressuscitar " va plantejar un dilema metge entre el grup de doctors que el van atendre. Després d'una deliberació, van deixar morir el pacient sense aplicar-li cap tractament.

4 de diciembre de 2017

El polèmic tatuatge d'un pacient que va plantejar un greu dilema ètic
The New England Journal Medicine

Un estudi mèdic, publicat a 'The New England Journal Medicine' planteja el greu dilema ètic al qual es van enfrontar un grup de metges d'un hospital de Florida, Estats Units, quan un pacient, de 70 anys i la identitat del qual no ha transcendit, va ingressar al centre hospitalari a la vora de la mort.

El pacient estava inconscient i presentava antecedents amb antecedents d'una forta malaltia pulmonar crònica, diabetis mellitus i fibril·lació auricular. Quan van preparar al malalt per a la seva intervenció, van descobrir el missatge que aquest s'havia tatuat en el seu pit:No ressuscitar.

Aquesta frase va portar l'equip mèdic a sol·licitar una consulta ètica . "Mentre s'analitzava si el tatuatge en el cos de l'home era pres com una petició vàlida, només li van col·locar antibiòtics empírics, va rebre reanimació amb líquids per via intravenosa i vasopresores, i es va tractar amb pressió positiva en les vies respiratòries a dos nivells", asseguren des de la publicació.

"Després de revisar el cas del pacient, els consultors d'ètica van decidir que es respectés el tatuatge. Van suggerir que era més raonable concloure que el tatuatge expressava la decisió autèntica del pacient", van continuar.

Finalment, l'estat de salut de l'home es va deteriorar i va morir sense haver estat tractat.